Piaţa mondială a transferurilor a doborât recordul de cheltuieli în 2023, cu 9,63 miliarde de dolari, cu 2 miliarde de dolari mai mult decât recordul anterior înregistrat în 2019, potrivit cifrelor publicate marţi de Federaţia Internaţională de Fotbal (FIFA), scrie AFP, conform Agerpres.
Această sumă reprezintă şi o creştere clară faţă de anul 2022 (+48,1%) când cheltuielile pe piaţa transferurilor au început să crească din nou după doi ani de scădere, legată de pandemia de Covid-19.
Cele mai importante zece transferuri reprezintă 10% din totalul indemnizaţiilor de transfer plătite în 2023. Este vorba mai ales de cele ale lui Jude Bellingham, de la Borussia Dortmund la Real Madrid, Enzo Fernandez, de la Benfica Lisabona la Chelsea, Harry Kane, de la Tottenham la Bayern Munchen, sau Randal Kolo Muani, de la Eintracht Frankfurt la Paris Saint-Germain.
La fel ca în 2022, cluburile engleze, în frunte cu Chelsea, au cheltuit cel mai mult, cu aproape 3 miliarde de dolari plătite pe tot anul 2023.
Alături de Chelsea, Paris Saint-Germain, Liverpool, Real Madrid şi Bayern Munchen se numără printre cele cinci cluburi care au cheltuit cel mai mult pe piaţa transferurilor în 2023.
În sens invers, cluburile germane, dopate de vânzarea lui Bellingham sau Kolo Muani, au primit cel mai mare total din lume, cu câştiguri de peste 1,2 miliarde de dolari în urma transferurilor.
Cu 1.017 sosiri în campionatele lor, cluburile portugheze sunt cele care au primit cei mai mulţi jucători de la cluburi din alte asociaţii membre, în timp ce cluburile braziliene sunt responsabile pentru cel mai mare număr de transferuri de ieşire, cu 1.217 jucători plecaţi în afara Braziliei în 2023.
Raportul FIFA subliniază, de asemenea, „creşterea impresionantă” a fotbalului feminin în ceea ce priveşte investiţiile pe pieţele de transferuri.
În 2023, 623 de cluburi profesioniste au fost implicate în transferuri internaţionale, faţă de 507 în 2022, pentru un total de 1.888 de transferuri internaţionale ale unor jucătoare profesioniste înregistrate în cursul anului, faţă de 1.571 în 2022. AGERPRES