CIO: Thomas Bach rămâne enigmatic în privinţa unui al treilea mandat

Data:

Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, a menţinut luni incertitudinea cu privire la posibilitatea de a-şi prelungi mandatul după anul 2025, în timp ce mai mulţi membri ai CIO l-au presat cu o zi înainte să facă acest lucru, relatează AFP, scrie Agerpres.

„Trebuie să înţelegeţi că nu dai imediat un astfel de răspuns presei”, le-a declarat Bach ziariştilor când a fost întrebat despre poziţia sa ambiguă, în condiţiile în care limitarea numărului de mandate s-a impus ca un principiu al bunei guvernanţe sportive.

„Trebuie discutat despre acest lucru cu persoanele implicate, iar după aceea presa va fi informată”, a continuat cel care a fost campion olimpic în proba de floretă pe echipe la Jocurile din 1976 de la Montreal.

Duminică, deşi subiectul nu figura pe ordinea de zi a celei de-a 141-a sesiuni a reuniunii organismului de la Mumbai (India), patru membri ai CIO au cerut modificarea Cartei Olimpice pentru a permite un al treilea mandat al germanului în vârstă de 69 de ani, ei lăudând „leadershipul” acestuia.

Carta Olimpică părea să decidă soarta lui Bach: ales în 2013 şi reales în 2021, el nu poate depăşi în principiu 12 ani în funcţie, adică două mandat de 8, apoi 4 ani, şi trebuie deci să plece în 2025.

O eventuală modificare a Cartei Olimpice nu a putut fi efectuată în cadrul Sesiunii CIO de la Mumbai, fiind necesară ca ea să fie înscrisă sa pe agenda adunării generale cu cel puţin 30 de zile înainte, iar apoi să fie supusă aprobării Comisiei Executive.

Următoarea sesiune fiind programată chiar înainte de Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris, subiectul promite să atragă atenţia lunile următoare.

Bach s-a limitat la explicarea celor „două motivaţii principale” ale susţinătorilor extinderii mandatului său, susţinând că a auzit „zvonuri” despre intenţiile lor, fiind totodată surprins de aceste luări de cuvânt în plină sesiune.

„Ei sunt îngrijoraţi de o campanie electorală precoce care ar perturba pregătirile pentru Jocurile de la Paris” şi „au vrut să-şi exprime recunoştinţa pentru munca depusă de CIO în ultimii ani”, a spus Bach.

„Este ceva omenesc, am fost cu adevărat emoţionat (…) Din acest motiv, este o chestiune de respect şi de relaţie personală să nu respingi un astfel de semn de susţinere”, a declarat el, fără a-şi clarifica intenţiile. AGERPRES

Distribuie:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CITESTE SI

Am încredere în jucătorii mei, spune antrenorul lui PSG, Luis Enrique, înaintea meciului cu Eindhoven

"Sunt multe lucruri de îmbunătăţit, dar sunt foarte optimist" în privinţa PSG, a declarat luni antrenorul parizienilor Luis...

Căpitanul lui Liverpool, Virgil van Dijk, a anunţat începerea negocierilor pentru prelungirea contractului

Căpitanul echipei engleze de fotbal Liverpool, Virgil van Dijk, a declarat că discuţiile formale privind prelungirea contractului cu...

Roger Federer a fost cel mai mare rival al meu, declară Rafael Nadal

Tenismanul spaniol Rafael Nadal, care a decis să se retragă din circuitul profesionist la finalul ediţiei din acest...

Jaqueline Cristian s-a calificat în optimi la Guangzhou

Jucătoarea română de tenis Jaqueline Cristian s-a calificat în optimile de finală ale turneului WTA 250 de la...