Mihai Covaliu (COSR): CS Dinamo, finanţat 70% de la bugetul de stat şi 30% din fonduri private

Data:

Clubul Sportiv Dinamo este finanţat în proporţie de 70% de la bugetul de stat şi 30% din fonduri private, a afirmat, marţi, într-o conferinţă de presă, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, scrie Agerpres.

Oficialul COSR şi-a exprimat totodată speranţa că ponderea finanţărilor clubului subordonat Ministerului Afacerilor Interne se va inversa.

„L-am întrebat pe preşedintele clubului Dinamo care este procentul de finanţare la Dinamo Bucureşti şi mi-a zis că 30 cu 70. Şi eu am zis: ‘Sper că 70 de la privat’. ‘Nu, invers, statul, 70, şi privatul, 30’. Sunt convins că paşii pe care îi face va inversa ponderea, pentru că acest proiect acolo tinde. Pentru că nu poate fi o susţinere 100% nici de o parte, nici de cealaltă, nici de către stat, nici de către privat. Şi cred că această cooperare, conlucrare între cele două entităţi foarte importante în economia unei ţări este calea către succes”, a declarat Covaliu, într-o conferinţă organizată de CS Dinamo.

Fostul ministru al Sportului, Ionuţ Stroe, consideră că şansa sportului românesc este să elimine dependenţa de fondurile publice.

„Cel mai pozitiv lucru care se poate întâmpla sportului românesc este prezenţa oamenilor de afaceri, a sponsorilor care finanţează această activitate. Şi nu pentru că ar avea o datorie faţă de sport, sau că sportul nu ar putea trăi fără oamenii de business, ci pentru că din punctul meu de vedere sportul are o singură şansă, să îşi elimine dependenţa faţă de banul public. Să aibă nişte investitori din zona privată şi ei să beneficieze de pe urma sportului. Şi există exemple de succes cum este cazul clubului sportiv Dinamo, unde zona privată şi zona publică se întrepătrund şi muncesc împreună cu rezultate foarte bune”, a afirmat fostul ministru.

Fostul fotbalist dinamovist Ionuţ Lupescu consideră că România ar trebui să ia exemplul Ungariei, fără a-i pronunţa numele, ţară care a investit foarte mult în sport în ultimii ani.

„La noi, din păcate, timp de 30 de ani sportul nu a avut niciodată prioritate şi de aici pleacă tot. Adevărul este că şi oamenii din sport s-au bătut mult prea puţin ca să vină cu proiecte în Parlament să schimbe Legea Sportului şi cred că este o ruşine pentru România, când avem lângă noi o ţară care în 10 ani vedem ce a reuşit să facă. Nu spun să se facă copy-paste, suntem încă departe de economia ţărilor din Europa ca să ne comparăm şi nu avem investitori atât de mari. Pentru ei fiscalitatea este o mare problemă şi nimeni nu vine să îi ajute. Eu cred că adevărul este undeva la mijloc. Trebuie să vedem unde sunt banii în România. În România sunt banii la Guvern, în administraţii locale şi multinaţionale. Multinaţionalele iau banii şi pleacă cu ei afară şi rămân la celelalte două, şi atunci este logic ca sportul de masă să fie finanţat de Guvern şi administraţiile locale. Dar asta nu înseamnă că nu se poate face un parteneriat public privat”, a declarat Lupescu.

Ciprian Marica, fost fotbalist la Dinamo şi acţionar la Farul Constanţa, consideră că principala problemă a sportului constă în faptul că nu i se acordă o prioritate: „Principala problemă cred că este importanţa care i se acordă în societate sportului şi în mediul politic. Faptul că sportul nu este între primele 10 priorităţi e clar că e greu să schimbi ceva, atâta vreme cât sportul nu este decât o agenţie”.

La conferinţa organizată de CS Dinamo cu prilejul prezentării oficiale a jucătorilor de handbal masculin achiziţionaţi în această vară, au mai participat preşedintele clubului, Ionuţ Popa, preşedintele Federaţiei Române de Handbal Constantin Din, oameni de afaceri şi lotul de jucători dinamovişti.
AGERPRES

Distribuie:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CITESTE SI

Aparate cardio pentru un stil de viață sănătos: soluții ideale pentru acasă și săli de fitness

Într-o lume în care ritmul vieții devine tot mai alert, sănătatea și condiția fizică reprezintă priorități esențiale pentru...

Principele Radu: Aţi dovedit că Federaţia de Tir cu Arcul are prezent, dar mai ales viitor

Alteţa Sa Regală Principele Radu i-a primit luni, la Palatul Elisabeta, pe reprezentanţii Federaţiei Române de Tir cu...

Fotbal: Selecţionerul Kosovo, Franco Foda, afirmă că ”respectul este mai important decât rezultatul” de la Bucureşti

Selecţionerul echipei Kosovo, germanul Franco Foda, a declarat că o posibilă decizie a UEFA împotriva formaţiei sale, după...

Fotbal: Uruguayanul Bentancur (Tottenham), suspendat şapte meciuri după o remarcă rasistă la adresa coechipierului Son

Mijlocaşul uruguayan Rodrigo Bentancur, coleg cu românul Radu Drăguşin la Tottenham Hotspur, has a fost suspendat pentru şapte...