Înot: Competiţiile preolimpice programate în apele fluviului Sena, anulate din cauza poluării (Federaţia internaţională)

Data:

Competiţiile preolimpice de înot care urmau să aibă loc duminică în apele fluviului Sena au fost anulată din cauza poluării, a anunţat duminică Federaţia internaţională de înot (World Aquatics), după ultimele analize ale calităţii apei, scrie AFP, potrivit Agerpres.

Menţionând că s-a constatat o calitate a apei „sub standardele acceptabile”, World Aquatics a precizat că este nevoie de o continuare a colaborării cu autorităţile pariziene în perspectiva JO 2024 pentru „a ne asigura că există planuri solide de urgenţă pentru anul următor”, în condiţiile în care probe de înot ar urma să aibă loc în apele fluviului din capitala Franţei.

Aşa cum se ştie, antrenamentele prevăzute vineri în fluviul Sena, într-un concurs de Cupă Mondială în ape deschise la Paris, au fost anulate din cauza calităţii apei sub standardele de sănătate, anunţa Federaţia franceză de înot.

Calitatea apei a fost influenţată de ploile abundente căzute în ultimele zile.

Cursa feminină de 10 km de sâmbătă, criteriu de calificare pentru JO 2024, era însă menţinută în program, în aşteptarea unor noi analize ale apei de vineri după-amiază.

”Nu va fi o altă locaţie, dar dacă nu se va putea înota sâmbătă, atunci ambele curse, plus cea masculină, vor avea loc duminică. Calitatea apei se testează regulat şi se îmbunătăţeşte progresiv”, spunea vineri un purtător de cuvânt al FFN.

Anul trecut, competiţiile de înot în ape deschise au avut loc în Parc de la Villette din nordul Parisului.

Metropola pariziană a depus mari eforturi pentru a curăţa fluviul Sena şi scăldatul să fie permis aici aşa cum s-a întâmplat în timpul Olimpiadei de la Paris din 1900.

Ploile abundente declanşează revărsarea sistemului de canalizare parizian în fluviu, poluându-l cu fecale şi bacteriile E.coli şi Enterococcus. Ca rezultat, înotul în Sena a fost interzis din 1923, iar primele tentative de restaurare a calităţii apei datează din anii ’90, când primarul Jacques Chirac, ales apoi preşedinte al Franţei, a promis că scăldatul va fi permis din nou.

Construcţia unui bazin subteran de preaplin, gândit să împiedice contaminarea apei, urmează să fie dat în folosinţă înaintea JO 2024, după o investiţie de 80 miliarde dolari.

Anularea curselor de înot din Sena ar fi da o imagine proastă înainte de Olimpiada de vara viitoare, nota Reuters. 

Distribuie:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CITESTE SI

Xabi Alonso spune că ”jucătorii trebuie ascultaţi” în privinţa calendarului supraaglomerat

Antrenorul echipei germane de fotbal Bayer Leverkusen, Xabi Alonso, a spus că înţelege criticile formulate de jucători la...

Ioan Ovidiu Sabău (U Cluj) – Nu avem voie să ne mulţumim cu puţin

Antrenorul echipei de fotbal Universitatea Cluj, Ioan Ovidiu Sabău, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută înaintea...

Haţegan, delegat ca arbitru asistent video la meciul Al-Ain – Auckland City, din Cupa Intercontinentală

Arbitrul român Ovidiu Haţegan va îndeplini rolul de arbitru asistent video la partida dintre Al-Ain şi Auckland City,...

Dan Petrescu (CFR Cluj), despre FC Hermannstadt – Merită să fie sus în clasament

Antrenorul echipei de fotbal CFR Cluj, Dan Petrescu, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că adversara din...