Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, a deplâns joi faptul că Ucraina a boicotat mai multe competiţii recente, printre care Mondialele de judo şi de taekwondo, pentru a protesta împotriva reintegrării sportivilor ruşi şi belaruşi, informează AFP, scrie Agerpres.
„Este cu adevărat greu de înţeles de ce guvernul ucrainean îşi privează propriii sportivi de o şansă de a se califica la Jocurile Olimpice din 2024 şi privează publicul ucrainean de această mândrie”, a declarat oficialul german la a 140-a sesiune a CIO.
Campion olimpic la floretă pe echipe la Jocurile de la Montreal din 1976, Bach, care nu şi-a putut apăra titlul la Jocurile din 1980 de la Moscova din cauza boicotării acestei competiţii, a făcut din refuzul ingerinţei politicului piatra de temelie a viziunii sale despre sport. El a menţionat în special „instrucţiunile Ministerului Sportului din Ucraina” date înaintea Campionatelor Mondiale de judo şi taekwondo.
Autorităţile ucrainene consideră inacceptabil faptul că CIO a recomandat în martie federaţiilor internaţionale să-i reintegreze pe ruşi şi belaruşi în competiţiile lor, sub drapel neutru şi cu condiţia ca aceştia să nu fi susţinut activ războiul din Ucraina.
Autorităţile ucrainene ameninţă că vor boicota JO 2024 de la Paris în cazul prezenţei sportivilor din Rusia şi Belarus, un subiect pe care CIO îl va decide „la momentul potrivit”, a repetat Thomas Bach.
Potrivit CIO, „lucrul la care aspiră comunitatea olimpică şi comunitatea mondială în ansamblu este ca sportivii ucraineni să poată străluci puternic la competiţiile internaţionale”, ceea ce „presupune ca ei să participe încă de acum la calificările” pentru JO 2024.
„Este greu de înţeles de ce ei pot să participe la tenis, dar nu la tenis de masă, la ciclism, dar nu la nataţie”, „la disciplina A dar nu la disciplina B”, a spus Thomas Bach.
Apărând o abordare a CIO „centrată pe sportivi şi bazată pe valori”, în special „nediscriminarea” între sportivi, el a respins atât presiunile ucrainene, cât şi cele ruseşti: „partea rusă vrea să ignorăm războiul, partea ucraineană vrea să izolăm orice deţinător de paşaport rusesc sau belarus”.
„Fiecare dintre aceste poziţii este diametral opusă poziţiei noastre”, a adăugat Bach, lăsând totuşi să planeze suspansul asupra prezenţei ruşilor şi belaruşilor la Jocurile de la Paris.
El a criticat, de asemenea, guvernul polonez pentru că „a intervenit în autonomia sportului”, în condiţiile în care Federaţia internaţională de scrimă a fost nevoită să mute recentele Campionate Europene în Bulgaria de teamă că Varşovia nu va acorda vize sportivilor ruşi şi belaruşi.
Dacă statele decid ce sportivi pot participa la o competiţie, atunci „vom avea Jocurile blocului politic A, Jocurile blocului politic B şi Jocuri diferite pentru ţările nealiniate”, a susţinut el, adică o polarizare amintind de boicoturile sportive din epoca Războiului Rece.
„Jocurile Olimpice universale nu vor mai fi posibile, la fel Campionatele Mondiale în adevăratul înţeles al cuvântului”, a continuat Bach.
AGERPRES