Cluburile din Bundesliga şi 2.Bundesliga au respins miercuri, prin vot, intrarea investitorilor în liga germană de fotbal (DFL), scrie DPA, potrivit Agerpres.
O moţiune în acest sens nu a primit cele două treimi necesare de voturi, din cele 36 de cluburi, la o adunare generală extraordinară a DFL.
Au fost 11 voturi împotrivă şi 5 abţineri.
Rezultatul este o înfrângere masivă pentru conducerea DFL, sub conducerea consiliului de supraveghere coordonat de Hans-Joachim Watzke, care făcuse campanie pentru aprobarea ei în perioada premergătoare şedinţei.
Directorii generali ai DFL, Axel Hellmann şi Oliver Leki, s-au pronunţat ferm, la începutul acestei luni, în favoarea unei posibile intrări a investitorilor în Bundesliga.
„Cred că nu există altă alternativă”, declara Hellmann la un eveniment media de la Frankfurt. La rândul său, Leki sublinia: „Este vorba de a asigura viitorul ligii într-o oarecare măsură”.
DFL încearcă să vândă părţi din acţiunile sale investitorilor. Întrucât regulile ligii prevăd că niciun club nu poate avea un investitor care deţine mai mult de 50% din acţiuni, o modalitate de a evita acest lucru şi de a face fotbalul german mai competitiv este să caute investiţii în primele două divizii în ansamblu.
Bayer Leverkusen şi Wolfsburg, club susţinut de Volkswagen, se numără printre excepţiile de la regula cunoscută sub numele de 50+1.
Fanii, totuşi, nu au primit bine propunerea. De când a fost dezvăluită, mulţi suporteri şi-au exprimat opoziţia, afişând pe stadioane pancarte pe care era scris „Nu investitorilor în DFL” sau „Liga ne aparţine tuturor – împotriva investitorilor”.
Înainte ca cele 36 de cluburi din prima şi a doua divizie să voteze această chestiune, conceptul care a fost dezvoltat în cadrul a două runde de discuţii cu reprezentanţii cluburilor, pe 12 şi 15 mai.
Şase solicitanţi şi-au depus ofertele pentru achiziţionarea a 12,5% din drepturile media ale ligii pe un termen de 20 până la 30 de ani, însă doar patru au rămas, a spus Hellmann.
Din capitalul proaspăt de aproximativ 2 miliarde de euro, 85% urmează să fie alocate investiţiilor în domenii viitoare, precum şi pentru întărirea stabilităţii DFL. Cele 36 de cluburi ar fi urmat să primească doar 15% din sumă. AGERPRES