Attila Nagy, director al Academiei Ţinutului Secuiesc, ales preşedinte al Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă

Data:

Attila Nagy, director în cadrul Academiei de Hochei a Ţinutului Secuiesc, a fost ales, joi, preşedinte al Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă, în cadrul Adunării Generale Extraordinare care a avut loc la Ministerul Sportului, scrie Agerpres.

Nagy a fost ales de reprezentanţii a 12 cluburi, în timp ce contracandidatul său, Ervin Miklos, a primit 4 sufragii, iar un vot a fost anulat.

Conform Adunării Generale de joi, Szilard Bereczky şi Alexandru Dedu vor ocupa funcţiile de vicepreşedinţi ai FRHG.

Birou Federal este compus din Ervin Miklos, Zoltan Laszlo, Laszlo Hodos, Bogdan Pelin, Tamas Horvat, Gabriel Stroe, Viorel Liga şi Ervin Moldovan, iar cenzor a fost ales Laszlo Gyorgy. Membrii Comisiei de Apel sunt Robert Raduly, Robert Demeter şi Huba Attila Kernaszt.

Din cei 19 membri cu drept de vot, la Adunarea Generală au fost prezenţi 17 delegaţi ai cluburilor ASCS Gyergyoi HK, AJHG Harghita, CSM Odorheiu Secuiesc, CSHC Fenestela 68, ACS Felcsik SK, ACS Sapienţia U23, ASCS Hochei Gheorgheni, CSM VSK Miercurea Ciuc, CSŞ Gheorgheni, SC Miercurea Ciuc, CSŞ Miercurea Ciuc, CSM Corona Braşov, CSM Suceava, ACS Kiralypingvinek JK, Fox Gheorgheni, Dunărea Galaţi şi CSM Galaţi. Reprezentanţii CSA Steaua şi Sportul Studenţesc nu au fost prezenţi. La Federaţia Română de Hochei pe Gheaţă sunt afiliate 77 de cluburi.

Preşedintele ales, Attila Nagy, a declarat, pentru AGERPRES, la finalul Adunării Generale că se aşteaptă ca deciziile de joi să fie contestate în justiţie şi că speră ca în scurt timp conducerea federaţiei să intre în legalitate.

„Prima măsură pe care o vom lua va fi să încercăm să intrăm în legalitate şi în normalitate, ca federaţie de sport mă refer. Vrem să convocăm cât mai repede cluburile, să vedem care sunt planurile de viitor, la ce se gândesc ei şi cum putem colabora pentru dezvoltarea sportului. Apoi vom merge mai departe pe calea legală, pentru că sunt o grămadă de litigii, numai în ultimele două zile două procese s-au derulat în care am avut câştig de cauză şi sper că acest lucru să continue. În plus, sunt 11 puncte pe care le-am pus în planul meu de dezvoltare şi vrem să lucrăm pe ele. Sunt absolut încrezător că vom ajunge să conducem federaţia, am încredere în justiţie, am încredere în echipele care ne-au votat astăzi. Din 19 cluburi cu drept de vot, 14 sau 15 sunt de aceeaşi părere. Probabil că deciziile de astăzi vor fi contestate în instanţă, dar noi suntem pregătiţi şi mergem în continuare pe drumul nostru”, a declarat Nagy, care joi a reprezentat clubul CSM Miercurea Ciuc.

Director al fundaţiei care finanţează Academia de Hochei a Ţinutului Secuiesc, Nagy consideră că nu există un diferend între români şi maghiari în hocheiul românesc.

„Noi ne-am dorit ca fiecare centru hocheistic să stea la aceeaşi masă, este aici Bucureştiul, Braşovul, nu este vorba de unguri, este vorba de comunitatea hocheistică din România care stă la masă şi vrea să facă treabă. Suntem deja la aceeaşi masă, şi ungurii şi românii, şi vom continua acest proces. Limba hocheiului este doar una şi asta vrem să vorbim cu toţii. Toate echipele vor să facă performanţă, să aibă echipe de copii şi de seniori, să participe în campionate puternice şi nu să facem politică”, a adăugat Nagy.

Valentin Dragomir, reprezentant al clubului Steaua Rangers, a declarat că va ataca în instanţă deciziile Adunării Generale pe care o consideră ilegală.

„O să mergem în instanţă, să contestăm Adunarea Generală, pentru că noi considerăm că este ilegală. Adunarea Generală a fost în septembrie şi după şase luni alta? În plus nu există o instanţă care să spună că alegerile care au avut loc în septembrie sunt ilegale. Iar în statut scrie că singura instituţie de care trebuie să ţină cont Federaţia Română de Hochei pe Gheaţă cu privire la ceea ce se întâmplă în activitatea internă este federaţie internaţională. Deci nu poate o altă instituţie să se implice în alegeri sau în statutul federaţiei. Este posibil să apară şi alte cluburi care să conteste deciziile de astăzi, pentru că mai sunt alte cluburi care nu s-au prezentat, pentru că ştiau că nu o să aibă drept de vot. Au fost deja alegeri, să faci a doua oară alegeri doar pentru că ministerul a emis o hotărâre de suspendare nu cred că este legal”, a declarat Dragomir pentru AGERPRES.

Dragomir, care este şi cenzor în cadrul echipei de conducere a FRHG care a fost suspendată prin ordinul ministrul Eduard Novak, a afirmat că e foarte probabil să existe două federaţii în următoarea perioadă: „Conducerea aleasă în septembrie consideră că este încă legală şi atunci îşi desfăşoară activitatea, a trimis loturile la pregătire, organizează un Campionat Mondial şi merge la un Campionat Mondial. Noua federaţie, aşa cum se consideră ea, e formată din cluburile din Harghita şi Covasna plus cluburile ministerului. Probabil vor face o a doua federaţie. Cum am văzut două cluburi Steaua, probabil vom vedea şi două federaţii de hochei”.

Ministrul Sportului, Eduard Novak, sper ca problemele juridice din hocheiul românesc să fie rezolvate în scurt timp şi federaţia să primească finanţare de la bugetul de stat.

„Eu mi-aş dori ca problema hocheiului românesc să se rezolve cât mai curând. Hocheiul este doar un exemplu al unei legi care nu mai este de actualitate şi care lasă atâtea posibilităţi de contestaţii şi de scandaluri, care nu fac deloc bine sportului. Orice sport din România trebuie să fie organizat şi legiferat în sensul în care să nu mai depindă de un preşedinte, de o conducere a unei federaţii. Acum avem exemplul hocheiului, dar uitaţi-vă de câţi ani există această problemă la federaţia de tenis, la federaţia de patinaj sau alte federaţii. Legea cu care lucrăm astăzi este foarte permisivă şi sportivii sunt cei care suferă. Cel mai mult mă bucur că suspendarea noastră este valabilă, Curtea de Apel a respins cererea de a suspenda acţiunea noastră şi sper că suntem pe un drum bun şi că în perioada următoare să poată avea şi finanţare. Eu mi-aş dori ca hocheiul să aibă finanţare în acest an. Noi nu putem să aşteptăm toate procesele până când se termină, patru sau cinci ani, să stea o federaţie fără finanţare. Faptul că instanţa a respins acea cerere sper să conducă ca şi procese şi contestări care vor fi de acum încolo să pice”, a afirmat Novak.

În şedinţa din data de 5 aprilie, Curtea de Apel Bucureşti a respins ca neîntemeiată cererea de suspendare a Hotărârii emise de Ministerul Sportului privind suspendarea Hotărârii adoptate de Adunarea Generală de Alegeri a Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă, din data de 15 septembrie 2022.

Conducerea FRHG suspendată de Ministerul Sportului a organizat, miercuri, la Braşov o altă Adunare Generală.

Preşedintele Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă, Alexandru Hălăucă, a câştigat, la 15 septembrie, un nou mandat la conducerea instituţiei, fiind votat, în cadrul Adunării Generale de Alegeri, de 9 dintre cele 13 cluburi cu drept de vot. Contracandidatul său, preşedintele clubului Steaua Rangers, Valentin Dragomir, a primit 4 voturi.

Ulterior, Ministerul Sportului a luat decizia de suspendare a efectelor Hotărârii adoptate în Adunarea Generală Ordinară de Alegeri a Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă, în urma unor controale, această hotărâre fiind considerată de FRHG o „imixtiune” în treburile interne, deoarece există deja pe rolul instanţelor de judecată o contestaţie depusă de mai multe cluburi. Ulterior, federaţia a atacat în instanţă decizia Ministerului Sportului.

Ministrul Sportului, Eduard Novak, a convocat la 15 februarie o Adunare Generală Extraordinară a Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă, care a luat mai multe decizii, printre care şi convocarea unei Adunări Generale de alegeri.

Federaţia Română de Hochei pe Gheaţă a făcut o plângere penală pentru abuz în serviciu la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe numele ministrului Sportului, Eduard Novak, şi al unor funcţionari din minister, invocând prejudicii aduse FRHG în urma unor decizii precum organizarea unei Adunări Generale Extraordinare.

Plângerile penale ale FRHG au fost făcute pe numele ministrului Eduard Novak, directorului direcţiei juridice, Vicenţiu Dacian Stan, şi delegatului Ministerului Sportului la Federaţia Română de Hochei pe Gheaţă, Cristian-Marius Sandu, şi vizează suspendarea Adunării Generale de alegeri din 15 septembrie şi convocarea de către minister a unei Adunări Generale Extraordinare, la care nu au fost chemaţi reprezentanţii federaţiei.

Ministerul Sportului a anunţat, la data de 27 ianuarie, pe site-ul său oficial, că 67 din cele 68 de federaţii sportive naţionale care au depus cerere vor primi finanţare pe anul 2023, singura excepţie fiind Federaţia Română de Hochei pe Gheaţă (FRHG), care nu îndeplineşte condiţiile şi a fost declarată neeligibilă.
AGERPRES 

Distribuie:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CITESTE SI

Aparate cardio pentru un stil de viață sănătos: soluții ideale pentru acasă și săli de fitness

Într-o lume în care ritmul vieții devine tot mai alert, sănătatea și condiția fizică reprezintă priorități esențiale pentru...

Principele Radu: Aţi dovedit că Federaţia de Tir cu Arcul are prezent, dar mai ales viitor

Alteţa Sa Regală Principele Radu i-a primit luni, la Palatul Elisabeta, pe reprezentanţii Federaţiei Române de Tir cu...

Fotbal: Selecţionerul Kosovo, Franco Foda, afirmă că ”respectul este mai important decât rezultatul” de la Bucureşti

Selecţionerul echipei Kosovo, germanul Franco Foda, a declarat că o posibilă decizie a UEFA împotriva formaţiei sale, după...

Fotbal: Uruguayanul Bentancur (Tottenham), suspendat şapte meciuri după o remarcă rasistă la adresa coechipierului Son

Mijlocaşul uruguayan Rodrigo Bentancur, coleg cu românul Radu Drăguşin la Tottenham Hotspur, has a fost suspendat pentru şapte...