Preşedinta Federaţiei Române de Canotaj, Elisabeta Lipă, a declarat, joi, la sediul Ministerului Sportului, unde avea loc un miting al Sindicatului Naţional Sport şi Tineret (SNST), că regretă disputele din interiorul sportului românesc, calea dialogului fiind cea care ar avea rezultate în soluţionarea problemelor, scrie Agerpres.
„Eu cred că dialogul e calea pe care trebuie să o urmeze cei care sunt nemulţumiţi. Şi suntem cu toţii nemulţumiţi, deoarece la federaţie am obţinut un buget mai mic. Dacă aş fi veşnic revoluţionară, ce aş rezolva? Că banii s-au dat, problema persistă de foarte mult timp. Cerinţele performanţei sunt foarte mari şi dacă nu înţelegi că performanţa cere o finanţare pe măsură, şi dacă vrem să obţinem nişte rezultate de excepţie la Jocurile Olimpice, trebuie să investim… Şi aici trebuie să intervină, începând cu preşedintele României, cu premierul, cu ministrul de finanţe, să se găsească soluţii. Bineînţeles, cu o prioritizare adecvată, pentru că la ora actuală statul român are 70 de federaţii. Oricâţi bani ar împărţi un ministru, tot va fi cineva nemulţumit. Când există o prioritizare, atunci înseamnă că şi cel care dă aceşti bani are pârghiile necesare pentru a cere şi rezultate. Şi atunci îţi fixează nişte obiective, îţi dă un buget pe măsură şi aşteaptă rezultatul. Mie îmi pare rău că sportul a ajuns în situaţia asta, să se războiască toţi cu toţi, pentru că nu asta este soluţia, din punctul meu de vedere”, a declarat Lipă, la ieşirea din sediul instituţiei.
Fost ministru al Sportului, Lipă consideră că fiind an preolimpic, calea dialogului dintre sindicate şi reprezentanţii ministerului ar fi de preferat.
„Eu sunt om de sport, 100% trăiesc din sport. De la 16 ani m-am înrolat în sportul de înaltă performanţă, am trecut şi eu prin multe funcţii. Nu ştiu dacă asta este soluţia, sportul nu este obişnuit cu proteste de genul acesta, sportul are nevoie să fie ajutat. Aţi văzut cât de frumos este şi cum ne mândrim când sportivii noştri obţin medalii, când urcă pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. Când avem un an atât de greu, când calificările sunt din ce în ce mai greu de obţinut, astfel de lucruri nu ar trebui să existe. Dar trăim în democraţie şi fiecare este liber să facă ceea ce crede de cuviinţă. Dar rezolvăm ceva? Asta este întrebarea mea, poate să îmi dea cineva un răspuns? Am rezolvat ceva astăzi prin acest protest?”, a spus oficialul FRC.
Întrebată dacă o schimbare a ministrului Sportului ar fi o soluţie pentru rezolvarea problemelor, Lipă a spus: „Nu ştiu, nu mă pronunţ, nu este treaba mea. Nu ştiu dacă ar rezolva sau nu ar rezolva problema schimbarea unui ministru. Noi vorbim despre un buget care este repartizat, vorbim de un an în care nu se mai poate face mare lucru, decât la nişte rectificări să mai obţină nişte bani”.
Ea a adus în atenţie problemele cu care se confruntă cluburile de canotaj din ţară, care nu pot face faţă cheltuielilor cu sportivii.
„Eu am avut astăzi Adunarea Generală ordinară a federaţiei şi mă bucur că la această adunare au venit foarte mulţi preşedinţi de cluburi, iar situaţia în teritoriu este tragică. Nu pot să ţii copilul în cantonament, nici nu se pune problema, nu poţi să îi dai o masă mai multe luni, nu poţi să îi dai o indemnizaţie, nu poţi să îl duci două zile la un campionat naţional. Ce se întâmplă în teritoriu acum e clar că nu afectează Parisul, dar va afecta 2028. Dacă nu ne trezim şi nu înţelegem că sportul de performanţă trebuie să aibă o bază solidă şi asta înseamnă sport în şcoală, educaţiei prin sport, deoarece copiii noştri nu mai fac sport, fug de mişcare, părinţii îi cocoloşesc exagerat, ora de educaţie fizică, dacă e prima, nu e bine că transpiră şi răceşte… Noi vorbim acum de sportul de masa, de sportul pentru toţi toţi, ni-l dorim, dar nimeni nu face nimic”, a comentat Lipă.
Referitor la acuzaţiile sindicatului din sport, conform căruia ministrul Eduard Novak şi-ar fi premiat în mod nelegal tatăl, care este antrenor, Lipă a spus că totul se poate verifica prin prisma documentelor.
„Mi-e greu să spun dacă e normal sau nu. În spatele acestor premieri există nişte documente. Există nişte sportivi, există un colectiv tehnic. Având în vedere că la Jocurile Olimpice numărul de sportivi este bătut în cuie, numărul de tehnicieni trebuie să fie de 50%. Nu pot fi mai mulţi, pentru că nu au loc în Satul Olimpic. Nu poate participa fizic tot colectivul tehnic. Dar el este pe parcursul anilor, vorbim de patru ani de zile, şi el primeşte indemnizaţie, are nişte premieri în funcţie de rezultatul sportivilor. Deci dacă toate aceste hârtii există, înseamnă că este legal, dacă aceste hârtii nu există, este clar că nu este legal. Iar în ceea ce priveşte sumele, sunt nişte norme în care se spune foarte clar fiecare cât primeşte, de la antrenor principal până la ultima persoană care face parte din colectivul tehnic. Dacă nu a respectat legea, nu că trebuie să îşi dea demisia, e prea simplu despre ce vorbim, dar sunt organele statului care pot controla acest lucru şi atunci nu ne mai punem atâtea întrebări”, a mai spus Elisabeta Lipă.
Aproximativ 200 de membri ai Sindicatului Naţional Sport şi Tineret (SNST) au protestat, joi, împotriva ministrului Eduard Novak, căruia i-au cerut demisia, în timpul mitingului unul dintre manifestanţi fiind reţinut de jandarmi.
Sindicatul Naţional Sport şi Tineret, organizaţie afiliată la Federaţia Publisind/Blocul Naţional Sindical, solicită măsuri imediate din partea Guvernului României pentru soluţionarea problemelor din domeniu. De asemenea, se cere intervenţia personală a premierului Nicolae Ciucă pentru deblocarea reorganizării Ministerului Sportului, proces suspendat de peste un an, dar şi înlăturarea celor care aduc prejudicii bugetului destinat sportului.
AGERPRES