Proiectul „Hercules”, iniţiat de Ministerul Sportului în vara anului 2022 şi destinat atragerii copiilor către sport, a ajuns la 5.600 de participanţi din toată ţara la cea de-a treia ediţie, se arată într-un comunicat al instituţiei remis Agerpres.
Proiectul oferă elevilor cu vârste între 6 şi 15 ani cursuri gratuite de iniţiere în diferite discipline sportive, pe durata vacanţelor şcolare, cu obiectivul principal de a-i deprinde cu practicarea sportului, pentru a fi mai sănătoşi, dar şi de a-i aduce mai aproape de performanţă.
„Vacanţă activă Hercules a implicat, prin joc şi mişcare, copii din toată ţara la cea de a treia ediţie a sa. Ne dorim să extindem în continuare proiectul şi să împrietenim tot mai mulţi elevi cu sportul şi mă bucur să văd că interesul pentru acest proiect este tot mai mare. Prin Hercules putem contribui la creşterea bazei de selecţie pentru diferite sporturi, dar şi la dezvoltarea unei tinere generaţii mai active şi mai sănătoase. Ei sunt viitorul!” a declarat ministrul Sportului, Eduard Novak.
Organizatorii urmăresc să le deschidă interesul pentru practicarea diferitelor discipline şi să stimuleze legitimarea lor în cadrul cluburilor departamentale ale Ministerului Sportului sau al altor structuri sportive de la nivel local.
Proiectul se derulează prin direcţiile judeţene de sport din subordinea Ministerului Sportului, el crescând de la o ediţie la alta, astfel că la ediţia prezentă, care a avut alocat un buget de aproximativ 570.000 de lei, au fost implicate toate cele 42 de direcţii.
Calculele preliminare arată că la cele trei ediţii de până acum au participat peste 17.000 de copii la nivelul întregii ţări.
Conform comunicatului Ministerului Sportului, fiecare judeţ a avut propria ofertă de program, în raport cu resursele umane şi facilităţile sportive existente la nivel local, fiind oferite cursuri de tenis de masă, taekwondo, nataţie, gimnastică artistică şi ritmică, karate, atletism, box, lupte greco-romane, mini rugby, fotbal, baschet, orientare, radio-orientare, handbal, şah, dans sportiv, judo, schi, hochei pe gheaţă, kempo, ju-jitsu, darts, volei, scrimă, nataţie şi handbal pentru copii cu nevoi speciale, arte marţiale, patinaj, tir cu arcul sau badminton.
Cele mai solicitate cursuri au fost cele de nataţie, handbal, fotbal, baschet, atletism, tenis de masă, volei şi judo, dar şi sporturile de iarnă, mai ales schiul, la nivelul judeţelor unde aceste cursuri au putut fi organizate.
Resursele materiale necesare desfăşurării în bune condiţii a proiectului au fost puse la dispoziţie de Ministerul Sportului, care a alocat şi distribuit în acest sens către direcţiile subordonate bugetul destinat cheltuielilor de organizare.
Printre obiectivele Proiectului „Hercules” se numără creşterea numărului de copii participanţi la activităţile sportive, creşterea numărului de evenimente şi acţiuni cu caracter sportiv pentru copii, la nivel judeţean şi întărirea capacităţii structurilor sportive de a selecţiona sportivi din rândul copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 şi 14 ani.
Sursa: Agerpres