Agenţia Mondială Antidoping cere ca patinatoarea rusă Kamila Valieva să fie sancţionată

Data:

Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA) a anunţat că a sesizat Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) în cazul tinerei patinatoare ruse Kamila Valieva, care a fost depistată pozitiv la o substanţă interzisă dar nu a fost sancţionată de Agenţia rusă antidoping (RUSADA), scrie AFP, citată de Agerpres.

Cu acest apel la TAS, AMA/WADA cere o suspendare de patru ani şi anularea tuturor rezultatelor adolescentei de 16 ani „de la data recoltării probei, 25 decembrie 2021”.

Pe fond, AMA/WADA contestă analiza tribunalului disciplinar al RUSADA, care în ianuarie nu a constatat la Valieva „nicio vină sau neglijenţă” şi s-a limitat la anularea rezultatelor obţinute de ea pe 25 decembrie 2021, adică titlul de campioană a Rusiei cucerit la Sankt Petersburg, fără altă sancţiune.

Controlul pozitiv al Kamilei Valieva, a cărui analiză a fost amânată de pandemia de Covid-19, a fost dezvăluit în timpul Jocurilor Olimpice de la Beijing din februarie 2022, declanşând un uriaş scandal, după ce tânăra câştigase deja aurul în proba pe echipe şi era mare favorită în cea individuală.

Autorizată să participe în continuare la Jocuri în aşteptarea judecării cauzei pe fond, Valieva a dominat programul scurt într-un climat apăsător, înainte de a claca sub presiune în programul liber şi a încheia pe locul 4, cu ochii în lacrimi.

Campioana europeană din 2022 a fost depistată pozitiv la trimetazidină: găsită într-o concentraţie infimă în corpul ei, această moleculă este prescrisă pentru tratarea anginei pectorale şi interzisă de WADA din 2014, deoarece ar favoriza circulaţia sângelui.

De la începutul acestei afaceri, apărarea sportivei a invocat o posibilă „contaminare prin intermediul tacâmurilor” folosite de adolescenta rusă şi de bunicul ei, care o ducea în fiecare zi la antrenamente şi este tratat cu trimetazidină, după instalarea unei inimi artificiale.

Sursa: Agerpres

Distribuie:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CITESTE SI

Fotbal: Alexis Sanchez se desparte de Inter Milano la finalul sezonului

Internaţionalul chilian Alexis Sanchez va părăsi clubul italian de fotbal Inter Milano la finalul acestui sezon, când contractul...

Ciclism: Echipa lui Tadej Pogacar (UAE Emirates) pentru Turul Italiei 2024

UAE Emirates a dezvăluit marţi componenţa echipei, cu câţiva căţărători de elită, dar şi rutieri puternici, care îl...

Fundaţia Ţiriac anunţă debutul Romanian Tennis Series, un circuit propriu cu 14 turnee ITF Futures

Fundaţia Ţiriac anunţă debutul Romanian Tennis Series, un circuit propriu cu 14 turnee ITF Futures care se vor...

Tenis: Medvedev, pentru prima oara in sferturile turneului de la Madrid (ATP)

Tenismanul rus Daniil Medvedev, numărul patru mondial, a reuşit să se califice pentru prima oară în sferturile de...