AFAN susţine că situaţia de la CS Mioveni nu e singulară şi că alte 2-3 cluburi rostogolesc datoriile

Data:

Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori din România (AFAN) susţine, într-un comunicat de presă publicat pe site-ul oficial, că situaţia gravă din punct de vedere financiar pe care o traversează CS Mioveni nu este singulară în Superligă şi că alte 2-3 cluburi rostogolesc datoriile, potrivit Agerpres.

AFAN critică deciziile conducerii Federaţiei Române de Fotbal şi menţionează că „fotbalul românesc are nevoie de măsuri urgente pentru a ieşi din impas”.

„Domnilor conducători, nu vă îmbătaţi cu apă rece! Situaţia de la CS Mioveni nu este singulară. Încă 2-3 echipe sunt în exact aceeaşi situaţie. Rostogolesc datoriile, cesionează drepturi viitoare, pe scurt, au intrat într-o spirala a datoriilor care vă avea un deznodământ sigur: insolvenţă, faliment, jucătorii vor fi păcăliţi şi nu îşi vor primii banii munciţi. Şi o să fie cam greu să ‘sponsorizaţi’ 3-4 echipe astfel încât să mimeze fotbalul până la finalul campionatului. 13 februarie 2022 – fotbaliştii de la Gaz Metan Mediaş îşi strigă disperarea. AFAN face un ultim apel către conducătorii fotbalului românesc pentru măsuri urgente. ‘Domnilor conducători, scoateţi capul din nisip, ieşiţi din hibernare înainte că fotbalul nostru să moară!’ Finalul sezonului 2021/22 în Liga I – Academica Clinceni şi Gaz Metan Mediaş mimează fotbalul, zeci de fotbalişti neplătiţi, entităţi ţinute în viaţă artificial pentru a juca (mult spus) meciurile rămase. Au fost adoptate fix zero măsuri de către capetele luminate aflate în fruntea fotbalului mioritic menite să evite, pe viitor, situaţii similare”, se menţionează în comunicatul citat.

„Avem două, trei comisii şi comiţii în care ne facem că lucram pentru binele fotbalului românesc. Modificări ale procedurii de licenţiere şi monitorizare financiară? Da, dar menite să ajute fix cât ar ajuta o cremă reumatică aplicată pe un picior de lemn. Ei se prefac că sunt corecţi, noi ne prefacem că îi controlăm. Modificări ale regulamentelor sportive pentru armonizarea lor cu regulamentele FIFA, modificări propuse de AFAN astfel încât bătaia de joc la adresa fotbaliştilor români să înceteze? Stop! Întâi înfiinţam o ‘comisie care să verifice modificările’. Rezultatul, după multe luni de ‘verificări’? Aprobarea câtorva modificări neesenţiale, fără impact major. Fotbaliştii vor rămâne tot sclavi, la cheremul conducătorilor”, mai precizează AFAN.

Oficialii sindicatului acuză conducătorii din fotbal că nu doresc să schimbe legislaţia pentru ca grupările să depună o garanţie la începutul sezonului pentru plata salariilor jucătorilor: „Există modele europene de succes care pot fi implementate şi în România (garantarea cheltuielilor la începutul sezonului, monitorizarea cheltuielilor cluburilor din trei în trei luni, un sistem de licenţiere strict, armonizarea regulamentelor noastre cu cele de la FIFA etc) nu trebuie să inventăm roata. Adevărul este că nu vreţi să schimbaţi nimic! Fotbaliştii de la CS Mioveni au luat atitudine. Bătaia de joc la adresa lor şi a familiilor lor trebuie să înceteze. Se apropie Sărbătorile, iar în buzunarele lor bate vântul, au remuneraţii neplătite aferente ultimelor 4 luni. Rezultatul? Ameninţări de pe toate palierele. Şi de acasă, şi de la Bucureşti. Aţi îndrăznit să vorbiţi? Vă scoatem din lot. Vă antrenaţi separat. Vă sancţionăm disciplinar. Nu vă mai plătim. Stai, că asta făceam deja. Vă reziliem contractele. Bine că nu sunt daţi afară din ţară. Mai mult, s-au ridicat voci, chiar din rândul fotbaliştilor sau foştilor fotbalişti, care au condamnat gestul colegilor de la Mioveni care şi-au strigat disperarea. Din punctul lor de vedere, nu e nicio problema să fii fotbalist profesionist pe stomacul gol. Poate, dar fotbaliştii Mioveniului doresc banii pentru care au muncit, banii trecuţi în contracte, ei nu sunt plătiţi de stăpân, pe sub masă. Ai restanţe financiare? Eşti neplătit? Vrei să devii liber? Da, se poate, dar nu imediat, cât timp te judeci vei fi obligat să rămâi la club, să îţi respecţi contractul. Deci, să mai joci gratis încă trei, patru luni. De ce? Pentru că tu, fotbalistule, în ochii lor nu contezi. Pentru că tu, fotbalistule, nu votezi. Doar membrii afiliaţi voteză. Şi atunci, de ce să îşi facă griji pentru tine, de ce să modifice regulamentele?”.

Clubul de fotbal CS Mioveni se confruntă în ultima perioadă cu o gravă criză financiară, jucătorii şi ceilalţi angajaţi având de încasat restanţe salariale de peste 4 luni. Jucătorii echipei argeşene au intrat cu o întârziere de zece minute la meciul cu FCSB (1-5), disputat luni, pe Arena Naţională din Bucureşti, în etapa a 19-a a Superligii, în semn de protest.

Agerpres

Distribuie:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CITESTE SI

Alcaraz speră în continuare să facă pereche la dublu cu Nadal, la Jocurile Olimpice de la Paris

Tenismanul spaniol Carlos Alcaraz a declarat, după calificarea sa în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000...

Fotbal: Nike şi-a prelungit parteneriatul cu nationala Franţei până în 2034

Federaţia franceză de fotbal (FFF) şi Nike au anunţat marţi reînnoirea parteneriatului lor, început în 2011, acesta fiind...

F1: Inginerul britanic Adrian Newey pleacă de la Red Bull, a anunţat echipa austriacă

Inginerul britanic Adrian Newey, considerat un adevărat "guru al aerodinamicii", va părăsit la începutul anului 2025 echipa de...

Fotbal: Harry Kane l-a egalat pe Mbappe în fruntea clasamentului golgheterilor Ligii Campionilor

Internaţionalul englez Harry Kane, atacantul echipei Bayern Munchen, a marcat al optulea său gol în actuala ediţie a...