Acuzații grave înainte de Cupa Mondială. ONG: Qatarul a expulzat muncitori străini care şi-au cerut salariile neplătite

Data:

Qatarul a expulzat zeci de muncitori străini care au organizat o demonstraţie pentru a-şi cere salariile neplătite, cu mai puţin de trei luni înaintea startului Cupei Mondiale de fotbal, a anunţat un ONG britanic, citat de AFP, potrivit Agerpres.

Autorităţile de la Doha, criticate în mod regulat de ONG-urile internaţionale pentru modul în care tratează sute de mii de muncitori din Asia, în special pe şantierele majore ale Cupei Mondiale 2022, au confirmat reţinerea manifestanţilor, dar au refuzat să spună dacă unii dintre ei au fost expulzaţi.

În timpul unui protest din 14 august, cel puţin 60 de muncitori – dintre care unii nu fuseseră plătiţi timp de şapte luni – au blocat traficul în afara companiei Al Bandary din Doha, se precizează într-un comunicat al Equidem, o organizaţie de consultanţă, specializată în drepturile omului şi dreptul muncii, cu sediul la Londra.

„Am vorbit cu muncitorii care protestau şi cu unul dintre aceştia care a fost deportat în Nepal. Am confirmat că s-a întors acasă şi că şi alţii, din Nepal, Bangladesh, India, Egipt şi Filipine, au fost deportaţi”, a declarat directorul executiv al Equidem, Mustafa Qadri.

Guvernul Qatarului a precizat duminică, într-un comunicat, că „un număr de protestatari au fost arestaţi pentru încălcarea legilor de securitate publică”.

„O minoritate de persoane care nu au protestat în mod paşnic şi au acţionat încălcând legile siguranţei publice sunt expuse riscului de deportare prin ordin judecătoresc”, a menţionat executivul qatarian, fără să ofere numărul muncitorilor vizaţi.

Ministerul Muncii din Qatar a afirmat, la rândul său, că a plătit salariile lucrătorilor de la Al Bandary, fără alte detalii. Ministerul a adăugat că au fost luate „măsuri” împotriva companiei, care era deja cercetată pentru neplata salariilor.

Cupa Mondială de fotbal, ediţia 2022, începe pe 20 noiembrie în micul emirat bogat în gaze, urmând să se încheie pe 18 decembrie.

Grupurile pentru drepturile omului şi-au intensificat campaniile înainte de Cupa Mondială şi au cerut FIFA să plătească despăgubiri lucrătorilor.

Însă Qatarul se apără subliniind că a luat măsuri pentru îmbunătăţirea condiţiilor muncitorilor străini, prin impunerea unui salariu minim şi prin interzicerea comportamentului dictatorial avut anterior de anumiţi angajatori, care i-au împiedicat pe angajaţii lor să părăsească ţara sau să-şi schimbe locul de muncă.

Sursa: Agerpres

Distribuie:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CITESTE SI

Neymar şi Depay critică federaţia braziliană pentru noua regulă introdusă

Neymar şi Memphis Depay se numără printre starurile din prima ligă braziliană care critică Federaţia Braziliană de Fotbal...

Meci demonstrativ, pe stadionul Giuleşti, între Rapid Old Boys şi o echipă a CFR

Echipa de fotbal Rapid Old Boys, compusă din foşti jucători giuleşteni, va disputa vineri, de la ora 16:00,...

Borussia Dortmund are ambiţii în dubla cu FC Barcelona, spune căpitanul Emre Can

Borussia Dortmund nu este o echipă de top în acest moment, dar are ambiţii, a declarat căpitanul Emre...

Caroline Wozniacki aşteaptă al treilea său copil

Jucătoarea daneză de tenis Caroline Wozniacki, fost lider mondial şi laureată a Openului Australiei în 2018, a anunţat...